Mini bezy Pavlova

Idealny deser na lato!

Kto uwielbia bezy? Palec do budki! I nie, nie mówię o takich słodkich ulepach, których nie da się zjeść, bo swoją sztucznością i słodyczą aż zatykają żyły. Mówię o tych wymarzonych, idealnych, czyli cudownie kruchych, z delikatnie słodkim kremem i świeżymi, lekko kwaśnymi owocami. Lato to idealny moment na ich stworzenie, bo o tej porze znajdziecie najpyszniejsze owoce. Truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki czy maliny? A może agrest albo rabarbar? Nie ograniczaj się! Zresztą, każdy sezon w roku jest idealny, żeby zrobić bezy – poniżej znajdziesz przepis na mini bezy Pavlova.

Przepis na mini bezy Pavlova

Z poniższego przepisu przygotujesz 6-8 sztuk mini bez. Idealnie jest dodać na jedno białko 50g cukru, jednak jeśli dodasz go mniej to bezy też wyjdą, choć tak przygotowana masa może być mniej stabilna w piekarniku (suszona beza może się zapaść). Pamiętaj też, że bezy w trakcie suszenia rosną, dlatego zachowaj pomiędzy nimi odstępy :)

Nie wyrzucaj żółtek! Niedługo podzielę się z Tobą moim najlepszym przepisem na bretony, czyli maślane, francuskie ciasteczka. Idealnie kruche, złociste i pysznie maślane. 100% niebo w gębie!

Mini beza Pavlova z kremem na bazie śmietanki i mascarpone udekorowana truskawkami

Składniki

Mini bezy Pavlova

  •  4 białka wiejskich jaj
  • 200 g drobnego cukru (choć zdarza mi się też dodać np. 170g)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (albo białego octu winnego)
  • szczypta soli

Puszysty krem

  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 200 g schłodzonego serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka domowego ekstraktu z wanilii
  • dodatkowo: ulubione, sezonowe owoce do dekoracji

Krok 1: Przygotowanie.

Na początek rozgrzej piekarnik (grzanie góra-dół) do 150 stopni Celsjusza. Przygotuj papier do pieczenia, nieco większy niż Twoja blacha do pieczenia. Narysuj na nim 8 okręgów o średnicy około 6-7 cm lub 6 okręgów o średnicy 9 cm każdy i odwróć papier rysunkiem do dołu.

Krok 2: Ubijamy bezę!

Białka umieść w misie miksera ze szczyptą soli. Zacznij je ubijać na sztywną pianę, powoli, najpierw na niskich obrotach i stopniowo je zwiększaj – jeśli zaczniesz je ubijać od razu na wysokich obrotach, piana finalnie nie będzie stabilna. Jak białka zaczną robić się sztywne, zacznij dodawać powoli cukier. Po czym poznasz, że białka z cukrem są idealnie ubite? Cukier powinien się rozpuścić i być niewyczuwalny pod palcem, a piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Teraz zmniejsz obroty miksera, dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilę.

Krok 3: Czas na mini bezy!

Ubitą pianę przełóż do rękawa cukierniczego – rękaw włóż do czegoś wysokiego i wywiń go na końcu, aby łatwiej przekładać pianę. Jeśli nie masz rękawów – nic straconego, użyj łyżki do wykładania piany na papier! Używając rękawa lub łyżki formuj koła na przygotowanych wcześniej okręgach. Lubię jak moje bezy mają wyższe ścianki i niższy środek – dzięki temu zmieści się do nich później więcej kremu! :D Jeśli używasz rękawa, to po zewnętrznej stronie “zbuduj” ścianki. Jeśli używasz łyżki – przygotuj płaskie, wysokie blaty, a następnie zamocz czystą łyżkę w ciepłej wodzie i “wydrąż” nią środek przygotowanego blatu, nadając jej pożądany kształt :)

Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i od razu obniż temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Susz bezy w piekarniku około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezy w środku przez kolejne 60 minut. Po tym czasie wyciągnij do całkowitego ostudzenia.

Krok 4: Robimy puszysty krem.

Teraz czas na krem! W misie robota planetarnego (albo innego, którego masz), umieść schłodzoną śmietankę i mascarpone z łyżką cukru pudru. Zacznij ubijać, na początku na wolnych obrotach, zwiększaj do średnich i obserwuj jak zachowuje się krem. Masa na początku może wydawać się rzadka, ale w miarę ubijania zgęstnieje i powstanie sztywny (i przepyszny) krem. Przełóż go do rękawa cukierniczego. 

Wyciągnij

Krok 5: Składanie i wykończenie mini bez Pavlova.

Teraz najprzyjemniejsze! Twoje bezy są już suche, krem gotowy, więc zacznij nakładać krem na każdą bezę. Krem możesz wyciskać przez ulubioną tylkę, bez niej lub, gdy nie masz rękawów, nakładać łyżką. Staraj się wykładać krem po równo na każdą bezę. Na koniec udekoruj bezy świeżymi owocami. 

Możesz też położyć owoce bezpośrednio na bezę, przykryć je kremem i przyozdobić bezę owocami lub polać sosem z owoców. Puść wodzę wyobraźni i stań się cukiernikiem w swoim domu!

Daj znać jak smakowało!

 Jestem przekonana, że przygotowanie tego cudownego deseru nie sprawiło Ci żadnych trudności – no chyba, że od podjadania zabrakło Ci bezy, kremu albo owoców!:) Koniecznie znać jak Ci wyszło! Jestem też ciekawa co powiedzieli Twoi bliscy i czy wraz z Tobą dołączyli do Teamu #szczęśliwybrzuszek! Wierzę, że tak!

Będzie mi bardzo miło jak podczas udostępniania zdjęć na Instagramie mnie odznaczysz: @asiafantasia.pl i dodasz hasztag #szczęśliwybrzuszek :)

Sprawdź też moje inne przepisy.

Spodobał Ci się ten post?

Podziel się nim ze światem – nie zatrzymuj tej wiedzy tylko dla siebie!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *