WIECZNIE GŁODNA, czyli najlepsza PIZZA na świecie!

Najlepsza pizza na świecie? Włoska, amerykańska, polska? Po prostu pizza – nieważne jaka, bo przecież każdym języku pizza to pizza (chociaż po fińsku to PITSA?). Cudowny placek z pysznym sosem pomidorowym, okraszony serem i z dużą ilością pikantnego pepperoni. Czasami z szynką, śmierdzącym serem, pachnącymi pieczarkami i czerwoną cebulą. Ach! Rozmarzyłam się! Wiecie, że marzenia się spełnia, co nie? Właśnie dzisiaj pokażę Wam jak zrobić IDEALNĄ, NAJPYSZNIEJSZĄ PIZZĘ pod słońcem! SERIO!!!?

Bez pizzy (i kawy) nie wyobrażam sobie życia. Kto mnie zna, ten wie. Zdarza się, że jem pizzę 3 razy dziennie – i to nie dlatego, że zamawiam dużą z Domino’s i nie mogę dojeść (UWAGA! nie mam z tym żadnego problemu! #kryptogrubas). To z miłości do pizzy. A może jest to po prostu obsesją, skoro mam świadomość, że taka ilość sera i pepperoni może zatkać tłuszczem moje żyły, ale i tak ją jem, bo… jakie to ma znaczenie przy wieczności? No właśnie… ?

Nie będę więcej tutaj pisała dyrdymałów, tylko po prostu bierzcie przepis i jedzcie z niego wszyscy, bo to naprawdę najsmaczniejsza pizza jaką będziecie mieli przyjemność zjeść. NUMERO UNO. Ten przepis powinien być tu już od dawna. Dzisiaj nadrabiam zaległość – jak na wielką miłośniczkę pizzy przystało!? Tak w ogóle – jeśli chcecie pogadać o jedzeniu, to koniecznie musicie odwiedzić na fejsie i napisać mi prywatną wiadomość!??‍?

A teraz rozgrzewajcie piekarniki i do roboty!


NAJLEPSZA PIZZA NA ŚWIECIE

?PIZZA PEPPERONI?

Składniki na ciasto (3 pizze):
✔️ 500g mąki (typ 500-550)
✔️ 300 ml ciepłej wody (około 40 stopni C)
✔️ ok. 17 g świeżych drożdży
✔️ łyżka oliwy z oliwek
✔️ łyżeczka cukru
✔️ płaska łyżka soli

Składniki na sos (6 porcji sosu):
✔️ passata pomidorowa*
✔️ oliwa z oliwek
✔️ 3 ząbki czosnku
✔️ przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, zioła prowansalskie

Dodatki na pizzę:
✔️ ser mozarella
✔️ salami pepperoni 
✔️ inne – według uznania, np. szynka, czerwona cebula, ser Bleu d’Auvergne
✔️ oregano

* zamiast passaty możecie użyć 0,5 kg pomidorów – pomidory kroimy, wrzucamy na patelnię, delikatnie podsmażamy i dodajemy około 250 ml wody. Robimy wg przepisu z kroku 3, na końcu blendując całość. 

  1. Robię zaczyn: w około 100 ml ciepłej wody rozpuszczam cukier, a następnie drożdże. Dodaję łyżkę mąki (mieszam, żeby nie było grudek) i dolewam oliwę z oliwek. Odstawiam na ok. 15-20 min.
  2. Mąkę przesypuję do większej miski, dodaję sól i mieszam. Zaczyn wlewam do mąki, dolewam trochę wody i, wyrabiając ciasto, stopniowo dolewam resztę. Ciasto chwilę wyrabiam w misce, a następnie przerzucam je na blat i wyrabiam dalej. Ciasto powinno być plastyczne, miękkie i miłe w dotyku, a czas jego wyrabiania to około 10 min. Wyrobione ciasto „smaruję” oliwą z oliwek, następnie odkładam do miski i przykrywam szmatką. W zależności od tego jak będzie ciepło, ciasto powinno rosnąć minimum 1h (do podwojenia swojej objętości).
  3. Robię sos. Na patelni rozgrzewam oliwę i delikatnie podsmażam czosnek. Dodaję passatę, sól, pieprz, cukier oraz zioła i mieszam. Zagotowuję. Zmniejszam ogień do najmniejszego i od czasu do czasu mieszając, redukuję go – czyli nic innego jak pozwalam odparować wodzie. Sos nie może być za rzadki, bo pizza będzie mokra i tym samym – mało przyjemnie będzie się ją jadło! Po zrobieniu sosu (i doprawieniu tak, aby był smaczny – możesz dodać np. chili, jeśli wolisz ostrzejszy smak) połowę przelewam do słoiczka – ta część przyda mi się na następne 3 pizze!:)
  4. Gdy ciasto już ładnie wyrosło, rozgrzewam piekarnik do 250 stopni Celsjusza (grzanie dół) – tak, piekarnik musi być rozgrzany ma maxa! Pizzę piecze się w możliwie najwyższej temperaturze i możliwie najkrótszym czasie. Ciasto dzielę na 3 części. Delikatnie wyrabiam ciasto na „kulkę”, kładę je na środku papieru do pieczenia i kręcąc formuję pizzę (tak! papier ma się kręcić razem z ciastem).
  5. Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu, na pizzy rozsmarowuję 1/3 części sosu (po same brzegi), posypuję mozarellą (również po same brzegi; jeśli chcesz użyć mozarelli w kulce – to teraz jest odpowiedni moment, aby rozszarpane kawałki wrzucić na placka). Z racji tego, że przepis dotyczy pizzy pepperoni – układam plasterki salami, które wcześniej powędrowały na chwilę do piekarnika, aby wytopił się z nich tłuszcz i nie pływał na naszej pizzy. W tym kroku możesz również dodać swoje ulubione składniki. Na koniec posypuję delikatnie mozarellą i oregano.
  6. Pizzę piekę na najniższym poziomie, a czas pieczenia zależy od piekarnika – nigdy nie patrzę na zegarek, ale średnio piecze się tak „długo” jak zjedzenie pierwszej pizzy przez dwie dorosłe (i nienażarte) osoby. Pizza powinna być sztywna od spodu (można sprawdzić lekko podnosząc pizzę długim nożem) oraz delikatnie przypieczona z góry.

Tak się prezentuje domowa, najlepsza pizza na świecie:Najlepsza pizza na świecie - AsiaFantasia - Wiecznie Głodna!

Tak jak wspomniałam – z przepisu wyjdą 3 pizze. Moje dodatki, na każdą z nich, wyglądają następująco:
?Cztery Sery – sery: mozarella di bufala, mozarella Galbani, Bleu d’Auvergne. Jak mam to dodaję jeszcze cheddar.
?Pepperoni – sery: mozarella di bufala, mozarella Galbani, salami pepperoni.
?a’la New Yorker – tutaj wrzucam co mam pod ręką, najczęściej są to sery: mozarella di bufala, mozarella Galbani, Bleu d’Auvergne, salami pepperoni, szynka, czerwona cebula. Czasami dodaję pieczarki lub wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka.

Generalnie polecam robić pizzę samemu, aby uniknąć sytuacji jakiej doświadczyła Asia Fantasia. Kto gra w Simsy ten wie, że dzieją się tam dziwne rzeczy… ale co tam! Spójrzcie i oceńcie sami:

AsiaFantasia i dostawca Pizzy - The Sims 4

Dostawca zachował się nieprofesjonalnie, ale… pizza – któż się jej oprze ? Moja rada: dzielcie się jedzeniem! Lepiej tyć wspólnie, niż samemu! ???

Kończąc swoje wywody, powiem Wam jedno: moją ulubioną pizzą jest PEPPERONI i CZTERY SERY. Mogłabym je jeść codziennie, no ale zdrowy rozsądek (czasami) wygrywa? A jaka jest Wasz ulubiona ?? Piszcie w komentarzach! No i koniecznie dajcie znać jak smakowało – zdjęcia albo się nie liczy! ?

#PIZZA4LIFE

Spodobał Ci się ten post?

Podziel się nim ze światem – nie zatrzymuj tej wiedzy tylko dla siebie!

4 thoughts on “WIECZNIE GŁODNA, czyli najlepsza PIZZA na świecie!”

  1. Pobieram przepis :) Polecam piosenkę “Ballada o Pizzy”, stwierdziłam, że będzie to piosenka do pierwszego tańca na weselu, serio, po co tort, jak można podać pizzo-tort :o Pizza jest lekarstwem na wszystko!

  2. Świetny przepis i fajnie z niego korzystać przygotowując pizzę z dzieciakami. Wszyscy mają ubaw, a na koniec smaczne jedzonko :)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *